News

ISO20400 ambassadeurs delen nieuwe inzichten en stellen acties op

Profielfoto van Erik van Assen
Erik van Assen
21 June 2019 | 2 minutes read

Waar lopen ze tegen aan? En hoe zien zij de mogelijkheden van de richtlijn en bijbehorende webtool voor de toekomst? Tijdens een informele terugkomsessie bij normeringsinstituur NEN in Delft werd de thermometer in ISO 20400 gestoken. Hieronder een overzicht.

Wat zijn de ontwikkelingen rondom ISO 20400?

NEVI Manager Maatschappelijke programma’s Karin van IJsselmuide schetste in een korte terugblik de ontwikkeling van de richtlijn op nationaal en internationaal niveau. Zo zijn er in Nederland de afgelopen jaren al heel wat presentaties en trainingen gegeven over de richtlijn en zijn er nieuwe initiatieven ontstaan waarbij de richtlijn een grote rol speelt. Zoals in het MVI-actieplan van de overheid. Hoofdstuk 5 en 6 van de richtlijn geeft een goed bruikbaar stappenplan dat veel gebruikt (onder meer in eerder genoemd MVI-actieplan). Op 9 oktober 2018 werd tijdens de NEVI Ledendag de webtooliso20400.nl gelanceerd die inmiddels door bijna 150 organisaties al is ingevuld! Ook in andere landen is men volop aan de slag met ISO 20400 waar wij in Nederland vervolgens weer gebruik van kunnen maken zoals bijvoorbeeld de Australische whitepaper voor het realiseren van de MVI-businesscase. 

Wat zijn de 1e resultaten uit de webtool ISO 20400? 

Erik van Assen, NEVI-webtool specialist, liet zien dat het merendeel van de organisaties die de scan heeft ingevuld, (62%), de mondiale Sustainable Development Goals als duurzaamheidsdoelstellingen heeft omarmd. Daarnaast had meer dan 70% energiebesparing en circulariteit als 1e prioriteit op zijn MVI-actielijst staan.

Wat zijn de resultaten uit onderzoek?

Uit onderzoek van studenten van de Hanze Hogeschool naar gebruikers van de webtool ISO 20400 blijkt dat men vooral goed scoort op MVO-beleid, maar minder op MVI-beleid en MVI-proces. Verschillende teams van studenten zijn verder gegaan in de ontwikkeling van de webtool en hebben een template ontwikkeld en een complete roadmap Actieplan MVI opgesteld, aldus Anne Staal, mede-coördinator Hanze Inkoopminor Hogeschool docent & onderzoeker Hanzehogeschool Groningen

Petra Neessen van de Open Universiteit doet momenteel onderzoek naar intrapeneurship bij inkopers en concludeerde al voorzichtig dat bepaalde competenties zoals nieuwsgierigheid en durf om duurzame veranderingen door te voeren toch echt noodzakelijk zijn voor succes. 

Ted Rozijn en Kelly Ruigrok van het Nederlands Duurzaamheids Instituut lieten aansluitend de deelnemers kennismaken met certificering en het platform GSES.

Hoe verder met ISO 20400?

Aan diverse discussietafels werd verder gepraat over de toekomst van ISO 20400. De uitkomsten hiervan geven in ieder geval al aan dat deze enthousiaste groep ambassadeurs vol ideeën zit en samen verder gaan als een echte online MVI-community. To be continued dus.

Lees verder over de richtlijn ISO 20400, de webtool of de training Aan de slag met ISO 20400?