Vraag
Profielfoto van Joost Lucassen
Joost Lucassen 12 februari 2023

Waarom nog de Gewogen Factor Methode gebruiken?

Ik schreef een stukje over waarom de ‘Gewogen Factor Methode’ een slechte beoordelingsmethode is en waarom veel beter gekozen kan worden voor ‘Gunnen op Waarde‘. Zie de link bij dit bericht. 

Gezien de discussie die hierop volgde heb ik nu twee vragen:

Hoe ervaren leveranciers de gekozen beoordelingsmethodiek? Mogelijk heeft er iemand bij een leverancier gewerkt in de rol van bidmanager / tendermanager en hier een mening over?

En als tweede: wie heeft er wel eens de EMVI Superformule gebruikt, bij wat voor aanbesteding en waarom?

Graag jullie reactie. 

(2 antwoorden)
Profielfoto van Lourens Wijnen
Profielfoto van Lourens Wijnen
Lourens Wijnen
13 februari 2023

Dag Joost, in mijn tijd bij de rijksoverheid heb ik samen met een collega mijzelf verdiept in de superformule en deze ook daadwerkelijk toegepast in een aanbesteding. Het betrof de aanbesteding van een raamovereenkomst voor de aanschaf van datacenterhardware voor meerdere ministeries.

Een leerzaam traject. Belangrijkste conclusie: bruikbaar; ja. Uitlegbaar; lastig. Zowel aan collega inkoopadviseurs als aan marktpartijen. Denk ook dat de complexiteit van de formule maakt dat deze nog niet breed toegepast wordt. De Belastingdienst (Pieter van Dorth) heeft er hard voor gewerkt die toepassing te verbreden, daaraan lag het naar mijn mening niet.

Mocht je meer willen weten, geef een seintje. Dan zoeken we even contact.

 

Hartelijke groet, Lourens Wijnen 

Profielfoto van Joost Lucassen
Profielfoto van Joost Lucassen
Joost Lucassen
17 februari 2023

Thanks voor je antwoord Lourens. Goed om te lezen en ik denk in lijn met mijn idee erbij; De superfomule is complex en daarmee lastig uitlegbaar, daarnaast wat mij betreft onnodig omdat GOW een prima en heel goed uitlegbare methodiek biedt (en naar mijn ervaring zeker bij datacenterhardware overigens). Aanbesteden zou naar mijn mening niet een wiskundig trucje van de inkoper moeten bevatten maar begrijpelijk moeten zijn voor alle andere betrokkenen (zoals de projectgroep en stuurgroep, en de leverancier natuurlijk).

Beantwoord de vraag van Joost