Vraag
Profielfoto van Henk Ruiter
Henk Ruiter 14 september 2023

uit de hand gunnen

De NOS melde onlangs dat 'bij gemeenten meer dan de helft van de opdrachten een-op-een gegund worden' en dat 'bij provincies dit gaat om driekwart van de opdrachten'. Ik kan me dit niet voorstellen. Zou het zo zijn? Volgens hetzelfde bericht 'constateren aanbestedingsexperts dat dit een marktverstorend effect heeft; er ontstaat een ondoorzichtige en moeilijk te controleren wereld'.    

(1 antwoord)
Profielfoto van Henriette Blumink
Profielfoto van Henriette Blumink
Henriette Blumink
14 september 2023

Ik kan het me ook niet voorstellen. Zeker niet bij grotere gemeenten. Een opdracht komt al snel boven de 50-70K uit, dus moet je een goede motivatie hebben om niet onderhands aan te besteden. Binnen onze gemeente gaan vrijwel alle meervoudig onderhandse trajecten via TenderNed. Dit is natuurlijk niet voor alle marktpartijen zichtbaar. We merken soms dat bedrijven daardoor - onterecht - de aanname doen dat we niet aanbesteden. 

Via TenderNed, maar mogelijk ook via Mercell en andere aanbestedingsplatforms, moet toch inzichtelijk gemaakt kunnen worden hoeveel onderhandse aanbestedingen er gepubliceerd zijn? TenderNed publiceert immers ook gegevens over (niet) openbare procedures. Ik heb de vraag aan het analyseteam voorgelegd en ben erg benieuwd naar hun reactie!

Beantwoord de vraag van Henk