Vraag
Profielfoto van Eelco Hamer
Eelco Hamer 14 februari 2024

Benchmark formatie contractmanagement

Weet iemand of er ergens benchmarkinformatie beschikbaar is over de formatie contractmanagement die nodig is? Ik ben op zoek naar informatie over bijvoorbeeld fte's ten opzichte van spend of ten opzichte van vierkante meters gebouwoppervlakte.

Vind meer berichten met de volgende tags:
(3 antwoorden)
Profielfoto van Algri ten Hoor
Profielfoto van Algri ten Hoor
Algri ten Hoor
16 februari 2024

Goeie vraag! Ik lees even met je mee :-)

Profielfoto van Huib Schröder
Profielfoto van Huib Schröder
Huib Schröder
19 februari 2024

Het aantal contracten dat een contractmanager managet verschilt per organisatie en per contractmanager. Sommige contractmanagers managen enkel een of twee contracten terwijl er ook contractmanagers zijn die 30 of 40 contracten tegelijkertijd managen. Het aantal contracten dat een contractmanager managet beïnvloedt de energie en tijd die een contractmanager in contracten kan steken en de uiteindelijk toegevoegde waarde die hij of zij kan opleveren. Binnen organisaties worden bepaalde keuzes gemaakt die bepalen hoeveel contracten aan een contractmanager worden gegeven.

 

Het gaat dus om aantallen contracten en hoeveel heb je in welk kwadrant(Kraljic), die kun je maken op basis van spend. Heb nog nooit gezien dat het gaat op basis van vierkante meters. 

Profielfoto van Antoinette Vriend
Profielfoto van Antoinette Vriend
Antoinette Vriend
19 februari 2024

Beste Eelco en Algri, vanuit mijn praktijkervaring in overheid/zorg/onderwijs is een algemene graadmeter als m2 of spend onvoldoende basis om het aantal contractmanagers vast te stellen. Dit omdat er veel verschillen zijn in tvb van contractmanagement, cmvolwassenheid en type contracten. Kijk daarom naar de taken/verantwoordelijkheden van de contractmanager, de contractmanagementvolwassenheid van de organisatie en de contractclassificatie (A/B/C contract, op basis van bijv. financieel volume en toeleveringsrisico).  En maak op basis hiervan een inschatting van de contractmanagement inzet.  Hopelijk kun je daar wat mee. Succes.

Beantwoord de vraag van Eelco