Vraag
Profielfoto van Evelien Elings
Evelien Elings 4 juli 2024

Leveranciersbeoordeling

Beste allemaal, 
Binnenkort ga ik leveranciersbeoordeling opzetten binnen onze organisatie. Hebben jullie tips, tricks of systemen die jullie mij kunnen aanraden? Het contractmanagementsysteem wat gebruikt wordt is AFAS. 
Alvast bedankt!
Groet Evelien

(3 antwoorden)
Profielfoto van Henny Lim
Profielfoto van Henny Lim
Henny Lim
4 juli 2024

Hoi Evelien, 

Voor het opzetten van een leveranciersbeoordeling systeem en proces is het belangrijk rekening te houden met de type organisatie, organisatie cultuur en organisatie structuur. Daarnaast de vakvolwassenheid van jouw organisatie. Als jouw organisatie niet gewend is om klachten te melden/te delen van leveranciers, dan dient eerst hier aandacht aan besteedt worden, in plaats van te investeren in een systeem en systematiek.

Succes

Profielfoto van Cris F Buningh
Profielfoto van Cris F Buningh
Cris F Buningh
4 juli 2024

Hoi Evelien

een paar andachts punten:

  • Er is nogal een verschil in leveranciers beoordeling tussen leveranciers van produkten en van diensten. Andere KPI's zijn van belang en bij diensten is de aard van de levering ook meer continue ipv discrete levermomenten.
  • een nuttige leveranciers beoordeling vergt betrokkenheid van "de business" (jouw interne klanten). Zorg dat je de governance met alle interne klanten van de leverancier in beeld en op orde hebt. Bij simpele diensten en produkten kan je volstaan met een tevredenheids survey, maar bij meer complexe diensten is een business review panel noodzakelijk om de relatie met en de performance van de leverancier goed te managen

Succes

Cris

Profielfoto van Jochem van Akooij
Profielfoto van Jochem van Akooij
Jochem van Akooij
5 juli 2024

Hoi Evelien,

Eens met bovenstaande 2 antwoorden.

Ik werk bij een een groothandel B2B. Wat ik heb gedaan, afdelingen langs gaan en gevraagd wat zij op leveranciersgebied gemeten willen hebben. Zo creëer je draagvlak. Vervolgens bekijk je wat uit jullie ERP-systeem en/of andere softwarepakketten gehaald kan worden aan data. Als laatste bespreek je intern of een collega deze dahboard kan bouwen of dat je automatisch deze data gegenereerd krijgt, waardoor je constant up-to-date bent.

 

Als je alle data tot je beschikking hebt, kun je met de interne organisatie bekijken welke weging alle resultaten krijgen.

Mocht bovenstaande niet beschikbaar zijn en/of tijdrovend, kun je natuurlijk een extern pakket aanschaffen die resultaten meet én je kan evt. intern enquêtes verspreiden.

 

Mocht je nog meer info willen hebben, kun je contact met me opnemen.

 

Succes!

 

Jochem

Beantwoord de vraag van Evelien