Vraag
Profielfoto van Yael Godwaldt
Yael Godwaldt 11 juni 2024

Feedback gevraagd op concept flowchart: Inkoopclassificatie Kraljic-matrix

Feedback gevraagd op concept flowchart: Inkoopclassificatie Kraljic-matrix

Beste NEVI-groep,

Enige tijd geleden heb ik advies gevraagd over het ontwikkelen van een tool voor inkoopclassificatie op basis van de Kraljic-matrix. Inmiddels ben ik verder gegaan en heb ik een concept flowchart gemaakt. In plaats van de traditionele vragenlijsten die vaak in Excel-bestanden worden gebruikt, heb ik een visuele flowchart ontworpen die gebruikers via vragen en antwoorden automatisch naar het juiste kwadrant in de Kraljic-matrix leidt: strategisch, hefboom, knelpunt of routine.

Nu ben ik op zoek naar feedback van ervaren inkoopprofessionals om mijn flowchart verder te optimaliseren.

Ik zou graag uw mening en inzichten willen ontvangen en ben benieuwd naar eventuele verbeteringen of toevoegingen die u zou aanraden. Hierbij draagt u bij aan mijn afstuderen. Iets wat ik deze week hoop af te ronden. :)

Bij voorbaat dank voor uw hulp en ondersteuning!

U kunt uw feedback hier plaatsen of mij rechtstreeks contacteren via mijn e-mailadres: yaelgodwaldt@gmail.com.

Ik waardeer uw tijd en moeite enorm!

 

Met vriendelijke groet,

Yaël Godwaldt

Vind meer berichten met de volgende tags:
(4 antwoorden)
Profielfoto van Edwin de Vreugt
Profielfoto van Edwin de Vreugt
Edwin de Vreugt
11 juni 2024

Hi Yael,

Nice work. Je benadert het vooral vanuit toeleveringsrisico. Je zou ook nog de mate van financieel risico/belang kunnen betrekken.

START

VRAAG: Wat is de impact op het bedrijfsresultaat?

IF Hoog THEN    

VRAAG: Zijn er veel of weinig leveranciers op de markt?    

IF Veel THEN        PRINT: "Strategische producten"    

ELSE IF Weinig THEN        PRINT: "Knelpunt producten"    

END IF ELSE IF Laag THEN    

VRAAG: Zijn er veel of weinig leveranciers op de markt?    

IF Veel THEN        PRINT: "Routine producten"    

ELSE IF Weinig THEN        PRINT: "Hefboom producten"    

END IF

END IF

EINDE

 

Ik ben benieuwd wat er na de classificatie met de resultaten wordt gedaan. 

Suc6

Profielfoto van Björn Smeets
Profielfoto van Björn Smeets
Björn Smeets
11 juni 2024

Hoi, leuke vraag. Het toeleverigsrisico is één aspect. Zoals al aangegeven is financiële risico ook een belangrijke, daarbij kijkend naar financiële impact en niet of de inkoop een hoge totaalwaarde heeft. Daarnaast ervaar ik procesrisico minimaal zo belangrijk. Niet alleen is er een andere leverancier, maar ook is er een alternatief product/materiaal. 
Binnen de projectmatige inkoop praktijk benaderen we dit vaak ook niet als wiskundige methodiek maar hebben ook oog voor de vrije keuze iets wel/niet belangrijk te maken. Kan deze leverancier je helpen onderscheidend te zijn. 
Vele boeken zijn erover geschreven, daarmee vele zijn er ook waarheden. 
 

Profielfoto van Frank Weerheijm
Profielfoto van Frank Weerheijm
Frank Weerheijm
12 juni 2024

Beste Yael,

 

Tof om een keer een andere insteek te zien dan de gebruikelijke. Ik heb twee overwegingen die ik je graag meegeef.

Ten eerste zijn er veel meer onderliggende factoren die het toeleverrisico beïnvloeden. Want de doorlooptijd van productie of de stabiliteit van het land van herkomst zijn ook van invloed op het toeleverrisico. En dit zijn slechts twee voorbeelden. Zonder al te veel moeite kan je zo aan wel twintig algemene factoren komen. En als je naar een specifieke casus gaat kijken, komen er daar waarschijnlijk nog meer bij.

Het tweede punt is een algemeen manco aan Kraljic. In dit model kijk je alleen naar de inkoopmarkt. Maar stel nou dat een bepaald product als hefboom wordt gekwalificeerd en jij gaat met de gangbare strategie van stevige concurrentiestelling de markt op. Het zou zomaar kunnen dat de leveranciers jouw product/dienst/opdracht helemaal niet interessant vinden. Er is dan een volledige mismatch. Wat mij betreft is het Dutch Windmill-model een prima alternatief om dit geschetste probleem te voorkomen. Wat mij betreft is Kraljic slechts een half verhaal.

Mocht je nog aanvullende informatie willen of willen sparren, stuur me gerust even een berichtje via LinkedIn.

 

Hartelijke groet,

Frank Weerheijm.

Profielfoto van Henk Ruiter
Profielfoto van Henk Ruiter Henk Ruiter
12 juni 2024

Hoi Yael, Kraljic is inderdaad een beperkte tool, maar geeft je wel een goed te gebruiken aanzet voor een gedachtewisseling met betrokkenen. Op basis van een korte Kraljic-analyse kun je een overleg starten over mogelijkheden, onmogelijkheden, de aanbieders, marktontwikkelingen, eigen beleid hierbij betrekken, investeringen bepalen, technische ontwikkelingen prognotiseren, economische risico's onder de aandacht brengen, enz. enz.

Inkopen is niet zo eenvoudig als men wel vaak doet voorkomen.

NB

  • zo kan een product meerdere leveranciers hebben maar toch een knelpunt product zijn als men bijvoorbeeld niet meer dan voor 1 jaar voorraad wil houden
  • of een bepaalde dienst kan strategisch zijn hoewel deze ook inwisselbaar is wanneer bijvoorbeeld bepaalde investeringen nodig zijn van contractpartijen, of men aan eisen - zoals cybersecurity - moet voldoen.
Beantwoord de vraag van Yael