Vraag
Profielfoto van Eddy Hoebink
Eddy Hoebink 16 juni 2024

Dual source

Waar liggen de uitdagingen mbt multiple sourcing van natuurproducten?

(6 antwoorden)
Profielfoto van Gerrit Visser
Profielfoto van Gerrit Visser
Gerrit Visser
16 juni 2024

Wat voor soort natuurproducten gaat het om? Dual sourcing doe je om een risico te spreiden. Maar je wilt dan wel een gelijkwaardig product/gelijkwaardige kwaliteit hebben. In technische producten is dat te realiseren door tekeningen en normen. Maar ook hierbij moet je goede samples hebben. En zorg voor een goede verdeling in de dual sourcing. Maar het echt dual en laat niet 1 leverancier maar een beperkt aandeel doen. 

Profielfoto van Eddy Hoebink
Profielfoto van Eddy Hoebink
Eddy Hoebink
17 juni 2024

Hoi Gerrit,

Ik heb zelf nooit met oogstgoederen van doen gehad op een grote schaal als die van Grolsch. in het teken van continuïteit lijkt me dat niet eenvoudig om deze ingredienten bij verschillende leveranciers tegen dezelfde kwaliteit te verwerven. vandaar mijn vraag. ik was benieuwd naar de trics en valkuilen.

Profielfoto van Gerrit Visser
Profielfoto van Gerrit Visser
Gerrit Visser
18 juni 2024

ok bedankt voor je reactie. Ik ken wel iemand die graan inkoopt misschien kun je met hem sparren. Bij interesse doe maar een prive bericht.

Profielfoto van Henny Lim
Profielfoto van Henny Lim
Henny Lim
17 juni 2024

In aanvulling op Gerrit, is supplier relationship management belangrijk. De juiste dual source framework creeren, zodat de suppliers scherp en goed blijven presenteren. Denk aan afspreken van KPI's en deze monitoren. En geregeld evalueren met de suppliers. 

Profielfoto van Gil Heijmans
Profielfoto van Gil Heijmans Gil Heijmans
18 juni 2024

Hoi Eddy, 

 

Dit is inderdaad een mooie uitdaging. Ik weet dat Campbells Soup in de US dit geregeld heeft door zelf het teel process van de tomaten vast te leggen en dit in te kopen als een service bij alle Boeren. Dit geeft een garantie op de kwaliteit. 

 

Gil

Profielfoto van Erik van den Bergh
Profielfoto van Erik van den Bergh
Erik van den Bergh
21 juni 2024

Moi Eddy, ik zit zelf in de hout inkoop. Het inkopen van natuurproducten is een totaal andere dimensie dan het inkopen van genormaliseerde producten. Er zijn vele factoren waardoor er niet geleverd kan worden. Het is voor natuurproducten van belang om goede risico spreiding te doen. Gebruik ook agenten en/of importeurs. Hierdoor zal je op langer termijn zeker profijt van hebben. Tevens is het van belang goed in de gaten te houden wat de Europese wetgeving doet. Dit als voorbeeld met betrekking tot de EUDR wetgeving. Kortom inkoop van natuurproducten vergt vooral relatie management en het goed inschatten van de risico's.

Beantwoord de vraag van Eddy