Een index voor lonen én materialen voor procestechniek en metaalbewerking
Ik ben op zoek naar een index voor zowel lonen als materialen die van toepassing is voor procestechniek en metaalbewerking. Lonen zijn wel terug te vinden maar materialen is lastig. Dit in verband met een af te sluiten overeenkomst voor 20 jaar. Wie heeft ervaring met zulke indexcijfers?
Royan, er zijn een aantal bureaus die materiaalprijsontwikkelingen bijhouden, maar ik heb de namen niet paraat, dus dat wordt googelen. Denk ook aan de NEVI samenwerking met WhatsthePrice. In het verleden zocht ik brancheverenigingen die zelf hun index bijhouden. Daar had ik bijzonder goede resultaten mee. Er bestaat naar mijn mening geen combi-index Loon&Prijs, wat ook logisch is; loon zit ook als indirecte kostenfactor in de materiaalprijs en als je loonontwikkeling zoekt is dat een directe kostenfactor naar mijn mening. Succes!
Royan, zoals je ongetwijfeld weet is het op dit moment op de materialenmarkt pure chaos. Leveranciers durven vandaag geen prijs meer af te geven voor iets wat morgen of overmorgen geleverd moet worden. Ik vraag me dus af of hetgeen je vraagt wel (kan) bestaat (n). En als je het hebt over een overeenkomst van 20 jaar, waarom zou je een overeenkomst voor 20 jaar willen afsluiten? Verwacht je dat er in die periode niks in de wereld gaat veranderen dat ertoe zou kunnen leiden, dat de behoeftes veranderen en dat mogelijk een wisseling van leverancier aan de orde zou kunnen zijn?
Een goede, betrouwbare bron van informatie, ook mbt materialen, is de PMI, Purchasing Managers Index. Op Nevi site vindt je hier meer informatie over:.
https://nevi.nl/tools/nevi-inkoopmanagersindex-tool?gclsrc=aw.ds&gclid=Cj0KCQjw-pCVBhCFARIsAGMxhAd-EtOpLTBlUKaXQxF4akhEh217gJry1BkIn7PqBkB_NrHd5-lDDmcaAmmnEALw_wcB
Ook op internationaal niveau beschikbaar: https://www.pmi.spglobal.com/Public Ik gebruik beide regelmatig in analyses.
Beste Royan, contracten voor 20 jaar lijkt me niet realistisch. 3 tot 5 jaar is al een uitdaging. Je kan dan uitgaan van het feit dat lonen meestal de stijging van het gemiddelde prijspeil volgen (prijsindex voor consumptie goederen). Zie hiervoor de rapportages van het centraal planbureau: https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/Centraal-Economisch-Plan-CEP-2022.pdf
Voor de komende jaren denk ik zelf dat de loonstijging de prijsinflatie niet gaat volgen. Meestal stijgen de lonen rond de 2% per 2 jaar (zie CAO-onderhandelingen). Dit is uiteraard branche afhankelijk. Wel kan krapte op de arbeidsmarkt deze lonen opdrijven. Dat is geen goede ontwikkeling mijns inziens voor onze concurrentiepositie met het buitenland.
Zie voor uitgebreidere macro-economische verkenningen:
Successssss!
Peter de Vree, Zuyd Hogeschool Heerlen
Beste Royan,
Recentelijk ben ik ook bezig geweest met een contract waarin de prijzen o.b.v. een index worden vastgesteld. Wat doorgaans gebruikt en geaccepteerd wordt is de PPI (Producten Prijs Index) van het CBS. Hierin worden de lonen en materialen gevat in een index. Tevens zijn de lonen ook separaat geïndexeerd. Afhankelijk van het aandeel van een kostencomponent zou je meerdere indexen kunnen toepassen middels een wegingsfactor.
Nadeel van de PPI is dat deze altijd (logischerwijs) een paar maanden achterloopt. Maar je kunt het beste bepaalde ijkpunten afspreken en bijv. een bandbreedte waarin de prijs mag 'bewegen'. Dat scheelt een boel verrekenen. Binnen de PPI kun je de juiste branches/bedrijfstakken/verbruiksprijzen kiezen. Dat kan met de knop "Bewerk tabel". Als je op de "i" klikt ergens rechts bovenin zie je een uitleg over de geselecteerde deelgebieden.
Let op dat je, zeker met een contract over 20 jaar, dezelfde index hanteert richting klanten als leveranciers. Anders heb je potentieel scheefgroei en kan het je geld gaan kosten.
Een aantal linkjes:
CBS prijzen: https://www.cbs.nl/nl-nl/economie/prijzen
PPI per bedrijfsklassen: https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/83936NED
PPI per verbruik: https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/83935NED
CAO: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82838NED/table?ts=1654519849609
Succes!
Beste Royan,
Als index voor materialen in de metaalbewerking maken wij gebruik van de Belgische Agoria indexen. Weliswaar een Belgisch index maar de trend wordt goed zichtbaar. Daarbij kent deze index een zeer uitgebreide uitsplitsing in de diverse materialen. Wellicht kun je er iets mee.
https://tools.agoria.be/nl/marktprijzen-van-materialen-overzichtstabellen
Natuurlijk loop je wel achter de actuele marktprijzen aan met het gebruik van indexen maar daar kun je een mouw aan passen door afspraken te maken over de toepassing. De index wordt meestal in het midden van de maand erop bekend. Wij gebruiken: index mei is bekend in juni en geldt voor juli. index juni is bekend in juli en geldt voor augustus etc.
Succes ermee!
Bedankt voor deze link Joost! Ik was 'm kwijt. Inderdaad goede informatie van onze buren ;-)
graag gedaan!