Evenement

Oratie Fredo Schotanus: een betere wereld begint bij publieke inkoop

01 juli
1 juli 2022
16:15 tot 17:15
Bijeenkomst
Soort: Online
9 juni 2022 | 1 minuut lezen

Op vrijdag 1 juli houdt prof. dr. ir. Fredo Schotanus zijn oratie ‘Een betere wereld begint bij publieke inkoop.’ Met deze oratie aanvaard Fredo Schotanus zijn benoeming op het vakgebied ‘Publieke inkoop’ bij de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.

De inzet en bijdrage van 10 vooruitstrevende publieke organisaties maakten deze leerstoel mogelijk: Ministerie van Defensie, Ministerie van BZK/DGOO, Ministerie van J&V, Gemeente Den Haag, Gemeente Amsterdam, Belastingdienst, Nationale Politie, UBR|HIS, UWV en Stichting Rijk. Dit in samenwerking met Nevi Research Stichting.

Jeroen Hulsman, directeur Opleiden en Ontwikkelen bij Nevi: “We zijn erg blij met de benoeming van Fredo als hoogleraar en zien de samenwerking tussen de publieke organisaties en Universiteit van Utrecht en Nevi dan ook als een mooi voorbeeld van de invulling van de nieuwe strategie van Nevi: door samen te werken creëren we een ecosysteem waarin organisaties, de wetenschap en de beroepsgroep nauw met elkaar worden verbonden.”

In zijn oratie betoogt Fredo Schotanus aan de hand van diverse voorbeelden dat een betere wereld begint met de manier waarop overheden  diensten, producten, gebouwen en infrastructuur inkopen. Door niet traditioneel in te kopen gericht op prijs en kwaliteit, maar door ook rekening te houden met milieu en mens: dat wil zeggen ‘duurzaam inkopen’. Door duurzamer in te kopen zal duurzaam aanbod toenemen, en de overheid is bij uitstek geschikt om hier een leidende rol in te nemen. Onder andere vanwege haar grote inkoopschaal van rond de € 100 miljard per jaar, de risico’s die ze kan dragen en de bijdrage van duurzaam inkopen aan diverse overheidsdoelstellingen. Schotanus constateert echter dat nog veel overheden duurzamer in kunnen kopen.

Meer informatie over Fredo's oratie vind je hier (en na afloop ook de tekst van de oratie).

GroepenDeelnemers
Inloggen beheer