Evenement

SDG Action Days

24 september t/m: 25-09-2021
24 september 2021 - 25 september 2021
10:30 tot 17:00
16 augustus 2021 | 3 minuten lezen

De SDG Action Day vindt jaarlijks plaats op of rond 25 september (de verjaardag van de SDG’s) en is hét Nederlandse evenement over de Sustainable Development Goals. Je krijgt inzicht in de status quo van de SDG’s, welke doelen extra aandacht vragen en hoe we gezamenlijk extra stappen kunnen zetten om deze dichterbij te brengen.

Over dit evenement

Dit jaar wordt voor het eerst een tweedaagse SDG Action Day georganiseerd. Op vrijdag 24 september is er een virtueel plenair programma inclusief online workshops. Op zaterdag 25 september gaan organiseren de SDG Partners verschillende activiteiten op locatie. Met het thema ‘Creating an SDG Movement Together’ ligt de focus dit jaar óók op lokale acties die bijdragen aan een meer duurzame en inclusieve samenleving. Hoe kunnen we deze acties versterken, verbinden, opschalen en meer zichtbaar maken?

Programma

Het programma richt zich op het professionele netwerk dat zich bezighoudt met SDG’s, maar zeker ook op betrokken burgers en jongeren. De dag wordt georganiseerd door SDG Nederland in samenwerking met PwC, Global Compact Network Netherlands, DSGC en KIT Royal Tropical Institute/SDG House.

De SDG Action Days starten met een plenaire livestream in de ochtend. Deze livestream zal gratis te volgen zijn; het programma zie je hieronder. Bekijk het gehele workshop programma op sdgnederland.nl/sdg-action-day-workshops-2021

Vrijdag 24 september

10:30 uur - 12:15 uur - Plenair
13:00 uur - 14:30 uur - Workshop Ronde 1
14:45 uur - 16:15 uur - Workshop Ronde 2

Tijdens de SDG Action Day op 24 september zijn er in de middag twee rondes met online workshops. Deze worden gegeven door de SDG Allianties, de stuurgroep van SDG Nederland en de Action Day partners. De workshops zijn online bij te wonen via Zoom. Voor deze workshops kun je alvast tickets kopen via sdgnederland.nl/sdg-action-day/sdg-action-day-tickets.

Zaterdag 25 september

Dit jaar worden er op 13 locaties verspreid door heel Nederland verschillende activiteiten georganiseerd. Ga op een SDG Tour door je eigen stad, doe mee aan een debat of kom naar een SDG Festival. Er is een gevarieerd programma van Alkmaar tot Maastricht.

Het programma wordt georganiseerd door de verschillende, enthousiaste SDG partners. Zo kun je een heus SDG festival bijwonen in Leiden, deelnemen aan een SDG marathon in Tilburg of meedoen aan een debat in Haarlem.  Op deze interactieve landkaart vind je een overzicht van alle activiteiten en links voor meer informatie. Veel van de activiteiten zijn gratis toegankelijk, maar het kan zijn dat je tickets moet registreren of kopen. Daarover vind je meer informatie op de website van de betreffende partner, via de interactieve landkaart. Organiseer je zelf een activiteit op 25 september? Stuur een e-mail naar info@sdgactionday.nl, dan wordt jouw SDG event ook opgenomen op de kaart.

Aanmelden & meer informatie

Als je de SDG Action Days ook wil volgen, meld je dan aan via sdgnederland.nl/sdg-action-day.

Achtergrond SDG Action Day

Op 25 september 2015 tekenden 193 landen tijdens de jaarlijkse VN-vergadering een akkoord over de 17 Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen). Deze hebben het doel om de wereld tot een betere plek te maken in 2030, zo schrijven de Verenigde Naties in hun voorstel voor een nieuwe mondiale agenda. 

Het eerste en belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede. Verder zijn er doelen over gezondheid, onderwijs en schoon drinkwater, maar ook doelen over duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering. Alle 17 doelen zijn hier te lezen. 

SDG’s gaan door waar de millenniumdoelen ophouden. Ze gaan niet alleen over ontwikkeling, maar ook over duurzaamheid. Bovendien zijn de SDG’s niet alleen binnen de muren van de VN bedacht. Iedereen mocht erover meepraten en beslissen. De nieuwe ontwikkelingsagenda geldt voor alle landen, en is niet alleen ‘hulp’ van rijke landen aan arme landen. 

De SDG’s hebben aandacht voor mensenrechten, economische groei, vrede en veiligheid en klimaat.

Hieronder kun je kijken naar een korte impressie van de SDG Action Day 2020. Meer inzichten van de SDG Action Day 2020 vind je op sdgnederland.nl/sdg-action-day-terugblik.  

GroepenDeelnemers
Inloggen beheer