Nieuws

Inkoopuitdagingen door de oorlog in Oekraïne: hoe kunnen wij je helpen?

De oorlog in Oekraïne is als eerste een humanitaire ramp met een impact die we vele decennia niet hebben gezien. We dachten oorlogen in onze nabijheid achter ons gelaten te hebben … maar helaas is dat dus niet zo. Los van de humanitaire ramp (en hoe wij daar als mens mee omgaan) is (en wordt) de oorlog in Oekraïne ook een economisch drama. Dat merk ik nu al en dat merk jij ongetwijfeld ook al. 

Profielfoto van Jeroen Harink
8 maart 2022 | 1 minuut lezen

Oorlog leidt tot inkoopuitdagingen

Dagelijks spreek ik met professionals en telkens hoor en lees ik over de uitdagingen die zij het hoofd moeten bieden. Om de verkoop te stoppen in Rusland. Om vluchten over Rusland te verleggen. Om de hoge gasolieprijs het hoofd te bieden. Om het graantekort te adresseren. Om de productie op gang te houden. Om leveringen te kunnen garanderen. Ook in Nederland ondervinden we al de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Zo heeft VDL NedCar met ingang van deze week hun productie stilgelegd. En een heel ander voorbeeld: vissers varen niet uit vanwege de stijgende gasolieprijs. Het kan simpelweg niet uit. Merkten we net dat inkoopprofessionals meer grip kregen op inkoopprijzen en levertijden, die het afgelopen jaar enorm de pan uit rezen, nu trilt de oorlog in Oekraïne door op inkoop. De inkoopuitdagingen worden ineens weer stukken groter!

Hoe kunnen we jou helpen?

Nevi verenigt niet alleen Procurement, Contract en Supply Management Professionals, maar Nevi wil je als vanouds ook helpen bij de inkoopuitdagingen waar je voor staat. Door je uitdagingen te delen, anderen hierop te triggeren, samen na te denken en samen te werken aan een oplossing.

Daarom ben ik bijzonder benieuwd hoe jij omgaat met je inkoopuitdagingen door de oorlog in Oekraïne; "Wat zijn die inkoopuitdagingen voor jou?" Als jij ze (hieronder) met ons deelt, kunnen we er samen aan werken en komt een oplossing wellicht eerder tot stand.

Nog even los van de oplossing die we het liefst hebben: simpelweg geen oorlog.

Profielfoto van Harold Kip
9 maart 2022
Profielfoto van Harold Kip
9 maart 2022

@Mark Reichenfeld, @Bert Trip, @Liane Leemans, @Henk Huitsing: hoe kijken jullie hiernaar, als Procurement Professionals in de verschillende waterschappen? Want volgens mij is de levering van aardgas een landelijk bekend, grote uitdaging. Vanmorgen las ik dat 'waterschappen alternatieven onderzoeken voor aardgaslevering Gazprom'. Wat zijn daarbij jullie uitdagingen? Zie 👉🏻 unievanwaterschappen.nl/waterschappen-onderzoeken-alternatieven-voor-aardgaslevering-gazprom.

Profielfoto van Dennis Kemper
12 maart 2022
Profielfoto van Dennis Kemper
12 maart 2022

Hallo Jeroen, ten eerste wil ik je prijzen door het delen van dit bericht en de oproep om elkaar te gaan helpen. Zoals je stelt is de aanleiding hiertoe natuurlijk verschrikkelijk... Laten we hopen dat we dit snel weer achter ons kunnen laten zodat we ons druk kunnen maken om de basale dingen. 

Toegegeven dat ik het momenteel nog lastig vind om de scheiding te zien tussen de reeds bestaande problematiek in de supply-chain versus de impact van de oorlog. De eerst merkbare/aantoonbare impact zit 'm bij mij in de staalhoek. We gebruiken een specifiek type naadloze buis waarbij de fabrieken al geen levertijden meer afgeven en daar waar dit wel gebeurt er serieuze waarschuwingen komen van tekorten. Daarnaast blijft het tekort in industriële elektronica op z'n zachtst gezegd uitdagend. Enkele leveranciers sturen al brieven met waarschuwingen voor verlengde levertijden en prijsstijgingen door de verhoogde energiekosten. 

Voor de organisatie zit de uitdaging erin om korte lijnen te houden met onze klanten en hun ook in ons verhaal mee te nemen. Tegelijkertijd zien we hier ook kansen als een bedrijf in de "alternatieve energiebronnen" (waterstof). Echter moet de groei niet geremd worden aan de supply kant.

Ben benieuwd naar de vereende kracht van de inkopers op dit platform (en daarbuiten). Denk dat we elkaar goed kunnen helpen en blijf dit topic graag volgen. 

Profielfoto van Erik van den Bergh
17 maart 2022
Profielfoto van Erik van den Bergh
17 maart 2022

Hoi Dennis, Ik verwacht dat de impact van de oorlog erg onderschat wordt. Door de sancties zullen vele basis grondstoffen schaars worden wat zorgt voor een overspannen markt en prijs verhogingen tot gevolg. Organisaties die handel drijven met Rusland, Wit Rusland etc. zullen nu massaal shoppen bij West Europese partijen. Kortom de vraag is niet of er te korte komen, echter hoe lang hou je het nog vol. Mijn verwachting is dat de impact zeker vanaf kwartaal 3 -2022 bij een ieder zichtbaar zal zijn. Vanuit mijn huidige functie zijn wij stap voor stap al bezig om qua grondstoffen verder te kijken dan alleen Europa. Beschikbaarheid zal het zeker gaan winnen van de kostenaspecten. Ook je relaties met de huidige leveranciers wordt steeds belangrijker. Kortom het wordt zeker spannend de komende periode.