Nieuws

De EUDR komt er aan

Profielfoto van Erik van den Bergh
6 juni 2023 | 1 minuut lezen

De Europese Ontbossingsverordening is op 16 mei 2023 aangenomen. Na publicatie krijgen bedrijven 1,5 jaar om aan de eisen te voldoen. De EUDR gaat er voor zorgen dat er geen hout meer op de markt kan komen dat illegaal is én/of voortgekomen is uit ontbossing of kwalitatieve achteruitgang van het bos (bosdegradatie).

De EUDR wordt van toepassing op nagenoeg alle houtproducten, waaronder papier. Naast hout gaat de EUDR ook gelden voor vee, cacao, koffie, palmolie, rubber en soja en alle producten die daarvan afstammen. Het belangrijkste is dat het product niet meer in relatie mag staan met ontbossing of bosdegradatie. Het bedrijf dat dit product als eerste op de Europese markt plaatst heeft de zorgplicht dit te kunnen bewijzen. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van geo-locaties, productielogboeken, satellietfoto’s of leveranciersaudits.

Profielfoto van Lizan Molmans
14 september 2023
Profielfoto van Lizan Molmans
14 september 2023

Wat goed dat je deze post, ik was er nog niet mee bekend! Wat ik mooi vind is dat je ook praktisch weergeeft wie er mee te maken krijgt en hoe je eraan kunt voldoen.  Niet elke wetswijziging is helder te implementeren. En dat in een paar zinnen. Knap.