Nieuws

Sustainable Development Goals en Inkoop

Profielfoto van Karin van Ijsselmuide
27 januari 2022 | 1 minuut lezen

Het Team van Deskundigen Sustainability heeft in september 2020 een enquête uitgezet over de Sustainable Development Goals (SDG's) en Inkoop , waaraan meer dan 70 respondenten van verschillende sectoren zoals publiek, zorg, industrie enz hebben deelgenomen. Hieruit bleek dat ruim 80% wel op de hoogte is van de SDG’s maar dat iets meer dan de helft hier maar gebruik van maakt in hun MVO-beleid of doelstellingen.

Organisaties die al wel gebruik van deze werelddoelen maken in beleid en uitvoering, geven aan met name impact te hebben op SDG 8 (Waardig werk en economische groei), SDG 12 (Verantwoorde consumptie en – productie)  en SDG 17 (Partnerschap om doelstellingen te bereiken).

Lobby op duurzaam inkopen

De nieuwe formatie is nog maar net gepresenteerd en aan het werk, maar samen met Min. BuZa, SDG-Nederland en de 17 SDG-coördinatoren wordt er een verdere lobby incl. projecten opgezet op 4 pijlers die alle 17 werelddoelen raken. Het doel daarvan is opname - en uitwerking in het nog te verschijnen regeerakkoord. Eén van de 4 pijlers is jawel: duurzaam inkopen!

Maar hoe raakt Inkoop al deze 17 doelen (in)direct? Welke middelen, meetinstrumenten, handvatten enz. worden daarvoor gebruikt? Om op deze lobby een goed antwoord te kunnen geven is een inventarisatie noodzakelijk, pas dan kunnen we ook de oplossing meegeven aan de lobbyisten.

Het team van deskundigen heeft daarbij jullie hulp ook nodig!

Hoe zie jij dat? Wat zijn voor jou belangrijke middelen om bij te dragen aan de SDG's en welke SDG's zijn dat dan? Hoe communiceer je hierover, gebruik je meetinstrumenten en zo ja welke dan? Wat kun je direct al doen om bij te dragen, waar heb je anderen voor nodig en wie dan, kunnen we de krachten hierin bundelen?

Laat je ideeën of vragen achter en ga in gesprek met het team van deskundigen @Fredo Schotanus, @Bart Vos, @Marianne van Keep, @Mirjam Kibbeling, @Mieneke Koster, @Ivo Bonajo, @Monique Plantinga, @Ed de Rochemont en natuurlijk ikzelf @Karin van IJsselmuide 😊